Autópályázás helyett: Budapest – Győr kerékpártúra

Egy napnyi időnkbe és egy kisebb kerülőbe kerül számunkra, ha úgy határozunk, hogy Győrbe kerékpárral indulunk el Budapestről autó helyett. Érdemes azonban kerékpárral is megjárni az utat, ugyanis több érdekes várost és a csodálatos Gerecsét is keresztezzük utunk során.

Budapest – Győr kerékpárral

Részletes útvonal: Kelenföld (Bp.) – Budaörs – Biatorbágy – Páty – Zsámbék – Szomor – Gyermely – Tarján – Tata – Kocs – Nagyigmánd – Bábolna – Bana – Bőny – Győr

A teljes táv kb. 125 km hosszú.

Távolodás a fővárostól, megérkezés Zsámbékra

Túránk kezdőpontjául a Kelenföldi vasútállomás előtti Etele tér szolgál. Itt a régi aluljárón át kerekezve jutunk át Őrmezőre, ahol már táblák irányítanak Budaörs felé. Átszeljük a 7-es főutat, majd az 1-es főút mellett kerékpárúton haladunk tovább. Budaörs elején a kerékpárút elvisz minket a főúttól, azonban ha nincs nagy forgalom, akkor én javaslom a főutat követni, mert még sok kilométer áll előttünk. Sajnos ez a szakasz az útvonal legkevésbé kerékpárosbarát része: a biatorbágyi körforgalomig az 1-es főúton kerekezünk, szerencsére az út van olyan széles, hogy a kora reggeli órákban “sértetlenül” átjussunk rajta. Rögtön megtapasztaljuk a dimbes-dombos útviszonyokat, ilyen és ennél meredekebb emelkedőkre számítsunk egészen Tatáig. Biatorbágyra legurulva a viaduktot is megpillantjuk, azonban mi jobbra, Páty irányába kerekezünk tovább. Itt már „fellélegezhetünk”: egyre kevésbé forgalmas és egy egyre vidékibb környezettel találkozunk. Pátyon hangulatos pincék köszöntenek minket a település elején, a falu központjában pedig balra fordulva tekerünk tovább Zsámbék felé. Zsámbékon az általam közzétett térkép szerint gyorsan át tudunk jutni, azonban ha nem hajt minket a tatár, akkor érdemes körülnézni a kisvárosban. Aki nem hozott magával sok tartalék ennivalót, az feltöltheti a készleteket az útvonal mellett található CBA áruházban.

Zsámbék legnagyobb nevezetessége a 13. századi premontrei templom maradványa, amely szomszédságában egy kőtár is látogatható. Érdemes megtennünk ezt a kitérőt, ha már itt vagyunk, mert a meredek kapaszkodót leküzdve gyönyörű kilátásban is részünk lehet. Egyedülálló a Guiness rekorder gyűjteményt bemutató Lámpamúzeum is, ahol 1100 világító tárgy látható összesen.

dimbes-dombos táj

Irány a Gerecse

Zsámbék után Szomor irányába tekerünk, élvezzük ki a gerecsei táj látványát, mert csodálatos. Szomor központjában Gyermelynek fordulunk, a tésztájáról elhíresült falu rendezett központtal rendelkezik, érdemes itt vagy a következő faluban Tarjánon a katolikus templomnál egy pihenőt tartani. A pihenés már csak azért is fontos, mert az eddigi hullámvasúthoz hasonlítható emelkedők is kimeríthették tartalékainkat, valamint a túra legmeredekebb emelkedője Tarján után következik.

Gerecsei táj

Kiadós mászás a Gerecsei Tájvédelmi Körzeten átmenni, de szerencsére nem nagy forgalmú úton megyünk. A kanyarok miatt azonban nem árt a láthatóságunkra odafigyelni, az út mentén keresztek árulkodnak arról, hogy itt történtek már balesetek. Ha már a tata-agostyáni kápolnát megpillantjuk, akkor már örvendhetünk: vége a szenvedésnek és nagy sebességgel gurulhatunk le egészen a tatai várig! Útra ügyeljünk, mert minősége hagy maga után némi kívánnivalót! Én az első nagyobb pihenőmet a tatai Öreg-tó partjánál, a Keresztelő Szent János szobránál szoktam eltölteni némi müzli majszolással és forrásvíz vételezésével.

Öreg-tó

Aki egy hosszabb pihenőben gondolkodik, annak érdemes az Öreg-tó Kemping közelében megtalálható étkezdéknél megebédelnie. Javaslom, hogy aki teheti, nézzen szét Tatán is!

Tata látnivalóinak bemutatása egy önálló bejegyzést érdemelne, én csak hármat emelnék ki: az Öreg-tó és a tatai vár az első. A tó az Által-ér felduzzasztása, kerülete körbetekerhető, a várban kiállítást lehet megtekinteni. Hangulatos hely az Angolkert is, ahol a Cseke-tó szomszédságában műromokat, romantikus stílusú török mecsetet, valamint az Eszterházyak nyári lakosztályát is láthatjuk. Menjünk fel a Kálvária-dombon található Fellner Jakab-kilátóba is, hogy megnézhessük felülről is ezt a mesés kisvárost!

Tata után

A sokat mondó Kocsi úton keresztül indulunk el Kocs község felé, ahonnan a (lovas)kocsi származik. Ezt a tényt büszkén hirdeti a település üdvözlőtáblája is, valamint egy múzeum is. Itt azonban már a sík terep vár minket, amely megfáradt izmainknak örömhír, azonban természeti látnivalóból is kevesebb van. Célszerű Kocson, a térképen jelölt ABC-ben feltölteni tartalékainkat, ha korábban még nem tettük. A következő települések is mintha távolabb lennének: Nagyigmánd, Bábolna, Bana és Bőny következik Győrig. Bábolnán szoktam még egy pihenőt tartani, itt van a körforgalom mellett egy teraszos cukrászda és kávézó, ahol egy jó kávét lehet inni. Aki nem járt még Bábolnán, nézze meg a Lovas Múzeumot is. Győrbe a régi tatai úton érünk be, majd a 81-es főút és Mészáros Lőrinc út nyomvonalát követve érünk be a kisalföldi megyeszékhely központjába. A városháza mellett található a vasútállomás, ahonnan óránként indulnak kerékpárszállításra alkalmas vonatok Kelenföldre vagy a Déli pályudvarig.

Alternatív útvonal rövidebb túra esetén

Természetesen egyszerűsíthetünk a túrán, ha Győrig soknak érezzük a távot. Tata féltávnál, kb. 65 kilométernél van, vasútállomás és óránként induló vonatok innen is indulnak. Aki érez még magában 10 kilométernyi erőt, annak javaslom az Által-ér menti kerékpárúton keresztüli eljutást a tatabányai vasútállomásig. Ezt a szakaszt nemrég Magyarország legszebb kerékpárútjának választották.

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük