Milyen az ideális kerékpáros öltözködés?

Írásomban összegyűjtöttem nektek a legfontosabb tudnivalókat az ideális kerékpáros öltözködésről, én a következőket tanácsolom, ha útnak indulunk kerékpárunkkal.

Kerékpáros öltözködés rövid túrákhoz, egyéni edzésekhez

Alaptézisnek mondható a réteges öltözködés. Ha elindulunk, előbb-utóbb kimelegszünk, és az idő is melegedhet, vagy éppen lehűlhet. Fontosak tehát az “instant ruhadarabok”, amelyeket könnyen le- és felvehetünk, miközben tárolásuk sem okoz gondot, de kezdjük a legalapabb ruhadarabokkal. A legfontosabb a párnázott kerékpáros nadrág, ezt mindenképpen vásároljuk meg, akár rövid távra is. Sokan cikinek érzik a tapadós nacit, nekik üzenem, hogy szerintem nem az, de ha nem meggyőzhetők, akkor még mindig vásárolhatók párnázott alsónadrágok is, és arra már lehet „hagyományos” nadrágot húzni. Nagyon fontos a kerékpáros mez is, ugyanis a hagyományos pólóhoz képest jobban kontrollálja hőháztartásunkat, és izzadtságunkat is jobban levezeti, ráadásul a hátán lévő zseb nagyon praktikus tud lenni: kulcs, pénz, mobiltelefon, müzli és zsepi is elfér benne. Hidegebb időre pedig célszerű egy ún. kerékpáros aláöltözetet vásárolni (felsőt mindenképpen), amely nagyon melegen tud tartani. A bukósisak pedig szintén alap, ne spóroljunk saját biztonságunkon, életet menthet. Kesztyűn lehet még gondolkozni, télen mindenképpen érdemes egy vastagabb, hosszú ujjú kesztyűt beszerezni, de vannak belőle vékonyabb kialakítású tavaszi/őszi modellek is. A rövid ujjú kesztyű inkább a kényelemhez, a komfortérzethez tesz hozzá, alacsony ára miatt manapság nem egy luxus beszerezni. Kimondottan kerékpározásra tervezett lábbeliben is érdemes gondolkozni, természetesen nem bűn egy sportcipőben kezdeni a kerékpározást, de hosszú távra feltétlenül javaslom egy kemény talpú, kerékpárosoknak készült cipő beszerzését.

Egyéni kerékpáros öltözködési rutinom

Hogyan indulok el egy reggeli, néhány órás tekerésre? Úgy gondolom, érdemes megosztani veletek sok éves tapasztalatomat, következzen a rövid összefoglalóm.

Élethelyzetemből adódóan korán kel(ten)ek, ezért napkelte környékén szoktam elindulni kerékpározni. Ez nyáron még könnyedén kivitelezhető, azonban más évszakokban már gondolni kell a megfelelő öltözködésre, hiszen kb. hajnali 5-6 óra között van a legalacsonyabb hőmérséklet. Én megnézem reggel a telefon kijelzőjén a hőmérsékletet, sőt én még látok egy „érzett hőmérséklet” értéket is, amely hidegebb lehet a hivatalosnál is (például, mert hideg szél van és a 12 fokot valójában 9 foknak érzed…). A hőmérsékletnek megfelelően választok tehát öltözéket. Tavasszal nagyon eltérő hőmérsékletek lehetnek egyes napszakokban, előfordult már, hogy rövid gatya+mez+mellény trióval is útnak indultam, de 12 fok alatt szoktam húzni egy ún. kerékpáros lábszárat, amely „hosszú nadrággá” alakítja a normál rövidnadrágot. Hideg esetén a mellényt is átalakítom kabáttá, ugyanis ujjai cipzárral felrakhatók és levehetők. Így gyakorlatilag lefedtem sok lehetőséget, pár alap ruhadarabbal. Tél persze külön kategória: erre az évszakra van egy kimondottan 10 fok alatt ajánlott hosszú, meleg kerékpáros nadrágom és egy kerékpáros felső aláöltözetem, melyre megy egy kerékpáros mez, valamint a fent említett kabát, kezemen egy téli kerékpáros kesztyű. Ezzel gyakorlatilag 0 fokig biztosítottam magamat a hideg ellen, mínusz fokokban meg őszintén szólva nem szeretek tekerni, és nem is tartom egészségesnek.

Kerékpáros öltözködés egész napos és többnapos túrák alatt

Szélsőséges időjárási viszonyok

Az instant öltözködés szabályai itt is érvényesek, annyival kiegészítve, hogy itt azért szélsőségesebb időjárási viszonyokra is (hirtelen lehűlés vagy éppen eső) fel kell készülni. Az eső nagyon meg tudja keseríteni az életünket, ha nem készülünk fel rá. Célszerű olyan csomagtartó táskát választani, ami vízálló, vagy nejlonnal nekünk kell letakarni (pl. pókokkal) és vízálló kerékpáros dzsekit és nadrágot is be kell készítenünk úgy, hogy a túra közben könnyen elő lehessen venni. Nincs annál kellemetlenebb helyzet, mint hirtelen zápor esetén a kinyitott táska mélyén keresgélni ruháinkat. Nem szoktunk gondolni arra, hogy a cipőnket mi védi a nedvességtől. Egy maszek megoldást javaslok: nejlonzacskóba bújtassuk lábunkat (szorosan persze) és ragasszuk körbe bokánknál egy szalaggal. Pár órára tökéletes védelem lehet, hogy ne kelljen egész nap vizes cipőt viselnünk. Fejünket pedig védhetjük úgy is, hogy a bukósisak alá becsúsztatjuk a kabát csuklyáját, így a természetes izzadáson kívül mástól nem leszünk vizesek eső esetén.

Láss előre, hogy lássanak

Biztonságunk érdekében mindig élénk színű, fényvisszaverő ruhadarabokat hordjunk – bármilyen napszakban indulunk útnak. Én nem szégyellem néhány forgalmas útszakaszon a „kukás mellényt” sem felvenni, ha ettől észrevesznek az autósok, akkor az csak a saját biztonságomat szolgálhatja. Még egy jó tanács: több nap esetén vigyünk magunkkal több ruhát, ne egy mezben tekerjünk le 5 napot. Tudom, hogy sokan szeretnek spórolni a súllyal, de közérzetünket ne romboljuk le egy koszos, büdös mezzel és az is ciki lehet az utókor számára, ha minden fotón ugyanaz a ruha van rajtunk…

Összegzés

Összefoglalva én mindenképpen javaslom az alábbi ruhadarabok beszerzését (zárójelben a hidegebb időre vonatkozó kiegészítő darabok):

  • párnázott nadrág (+ hosszú nadrág vagy „instant” lábszár)
  • mez (+meleg aláöltözet)
  • sisak
  • mellény (ha van kabáttá alakítható modell, az a legjobb)
  • vastag talpú, kerékpárosoknak készült cipő
  • egyszerű kesztyű (télre: hosszú ujjú kesztyű)

A legfontosabb tudnivalókat olvashattátok a kerékpáros öltözködéssel kapcsolatban. Ezek az én szempontjaim. Kihagytam valami fontosat? Te mit tartasz még fontosnak? Írd meg kommentben, kíváncsi vagyok rá!

Fényképek forrása: pixabay.com

0 Shares

2 Comments on “Milyen az ideális kerékpáros öltözködés?”

  1. Kedves kerékpáros! Egy nagyon fontos dolgot kihagyott! Én személy szerint a biciklis szemüveget is fontosnak tartom az is az öltözék része!Véd a naptol,portol,bogaraktòl!Kis mértélben a szembe széltől!Szemüveg nélkül elsem indulok 🙂

    1. Számomra is annyira alapkellék, hogy teljesen megfeledkeztem róla, hogy le kellene írni. 🙂 Nekem egy átlátszó és egy sötétített szemüvegem van. Az allergia miatt is érdemes hordani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük